tisdag 21 mars 2017

Media

Vad är mediernas roll i världens samhällen?
Mediernas roll i samhället är i grunden att hålla invånarna informerade. Nyheter kan användas som en sorts propaganda om företaget endast visar information dem vill att du ska se. CNN har många gånger abrupt avslutat samtal där den andra personen säger något dem inte håller med om, handlar ofta om Hillary Clinton.

När man läser på svenska hemsidor ser man ofta att dem har en tanke som dem vill få läsaren att hålla med om genom att antingen inte ge läsaren all information eller att ge ut helt felaktiga detaljer. Sen finns det också ”nyhets” sidor som inte delar någonting man kan lita på som till exempel Nyheter24 vilka sa att Putin var en vampyr.

Var kan du läsa/se/höra nyheter?
Man kan se på nyheter i tidningen, på Tv, på internet, på radio eller höra dem från vänner.

Vad avgör om det blir en nyhet?
Vad som avgör att någonting ska bli en nyhet är oftast:
Hur nära dig nyheten hände. Om någonting händer i Luleå så blir det större än om det var i Uganda. Den måste vara aktuell. Det kan vara någonting som skedde för länge sedan som vi inte visste om men oftast ska det vara nytt. Det är därför det kallas ”ny”heter.
Om personen är känd sprids den ännu fortare då mer personer ”känner” hon/han.

Saker som är helt falska kan även bli nyheter. Det kan hända när ett stort företag ger ut falsk information till folk som inte granskar det dem läser. Då företaget ofta har mycket pengar kan dem betala för reklamer så att folk ser nyheten. Stora grupper och gemenskap attraherar människor då vi är sociala djur. Det kan leda till en stor grupp av ”förvirrade” människor som tror på allt dem andra i gruppen säger då dem räknas som pålitliga vänner.

Kanske kontroversiellt sagt så har Black Lives Matter till viss del blivit en sådan grupp. Den startades för att demonstrera om svartas rättigheter (mest i USA) men har därifrån blivit lite av en radikal grupp. Alla i Black Lives Matter (BLM) håller inte med om galna idéer men det finns alltid någon. För några månader sedan så kidnappades en tonåring med autism av 4 BLM medlemmar som knöt fast, toadoppade och skar honom i huvudet för att han var vit.

CNN vägrade att kalla detta ett hatbrott även fast ungdomarna som livestreamade detta till Facebook med över 2000 tittare skrek ”f*ck white people” medan dem slog honom. Detta är också ett problem när nyhetsorganisationer inte vågar säga något eftersom att det kan tas som kontroversiellt även om det är fakta.


I Sverige kan inte ens Paulo Roberto skriva ett sexuellt skämt (om både män och kvinnor) på sin egen Instagram utan att han kallas sexist på Tv. Att media sedan tvingar honom att säga förlåt för något så litet är helt galet. Han skulle inte ha sagt förlåt utan att ha ståt för vad han sa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar